Isoleringstejpen är en trogen följeslagare och oumbärlig supporter för alla som arbetar med teknisk isolering. Samtidigt kräver den extra uppmärksamhet och kan vara tidskrävande att hantera. Men vi vågar påstå att tejpen bidrar till att montören får jobbet gjort ordentligt och att det i de flesta fall bidrar till att höja kvaliteten på jobbet och inte skapar problem.
Att använda producentens rekommenderade tejp ger en spårbarhet vid en eventuell reklamation och diskussion om garanti.
1 Rengöring
Det finns inte många lim som fäster bra på smutsiga ytor – limmet på tejpen är inget undantag. Fett och damm begränsar möjligheten till fäste och måste tas bort innan du applicerar tejpen. Det gäller givetvis även all slags smuts som kan finnas mellan tejpen och applicerings ytan.
2 Fuktighet
Det finns tejp som tål fukt, men det är först efter montering. Under själva appliceringen ska ytan vara helt torr och här arbetar vi inte med felmarginaler; helt torrt eller dåligt fäste.
3 Temperatur
I tejpens datablad kan du se vilket temperaturområde den är avsedd för, märk väl efter applicering och härdning. I samma datablad kan du läsa vilken temperatur som krävs vid applicering. Det kan vara stora skillnader här.
ISOVER Aluminiumtejp rutarmerad:
Användningstemperatur (installerad): Från -40°C till +90°C.
Lägsta montagetemperatur: +5°C (ner till 0°C om ytan är fri från fukt).
ISOVER Aluminiumtejp slät:
Användningstemperatur (installerad): Från -20°C till +120°C.
Lägsta montagetemperatur: +5°C till +55°C (ner till 0°C om ytan är fri från fukt)
PAROC Aluminiumtejp rutarmerad:
Användningstemperatur (installerad): Från -35°C till +120°C.
Installationstemperatur: +5°C till +40°
PAROC Aluminiumtejp slät:
Användningstemperatur (installerad): Från -35°C till +120°C.
Installationstemperatur: +5°C till +40°C
4 Förvaring
Lagringsförhållandena påverkar även limmets vidhäftning. Temperatur är återigen viktig och att förhålla sig till. Räck upp handen, alla som lämnar tejpen i servicebilen under vintern.
5 Montering
Hur ofta stryker du tejpen så hårt att du tydligt kan se förstärkningsmönstret från ytan genom tejpen? Förhoppningsvis varje gång, för då ser man till att tejpen får bästa möjliga fäste.
Vid montering används tejpskrapa för bästa vidhäftning.
Ett råd är att följa producenternas råd hur tejpen bäst monteras.
Bättre limeffekt
Upphängningar eller andra urtag på röret kan ge spänningar i rörskålen som ska tejpas, och detta överförs till tejpen. Det är viktigt att minska spänningen i materialet genom att tråda innan tejpen monteras.
Härdning är också avgörande för förmågan att vidhäfta, och många lim behöver upp till 24 timmar innan de har nått full vidhäftning.
Observera också att temperaturvariationer mellan natt och dag under härdningen kan minska limeffekten.
Tejp för alla ändamål
Isopartner har ett stort utbud av tejp till isolering och kan hjälpa dig att hitta rätt tejp för olika ändamål.